Allmän lajvinfo

 

Allmän lajvinformation

 

Vad är lajv?

Det är svårt att beskriva lajv åt någon som aldrig har prövat på det, eftersom det finns så många nyanser av det. Typiskt brukar det beskrivas som en form av fri improvisationsteater eller "teater utan publik och manus, med förutsättningar men ingen given handling". Lajv är även friluftsliv, hantverk, historia, äventyr, spänning, m.m.

 

 

 

Lajvordlista

Lajv: Försvenskad version av "live", förkortat från Live Action Role-Play (också kallat levande rollspel på svenska). I de flesta språk används förkortningen "larp" istället.

 

OFF-lajv, IN-lajv:

OFF-lajv kallas det som sker utanför spelet, medan IN-händelserna hör till spelvärlden och berör rollfigurerna. Ifall någon är OFF-lajv (håller en knytnäve över huvudet) är rollen inte med i spelet för närvarande, och de övriga rollfigurerna lägger inte märke till vad spelaren gör. Undvik onödigt "offande", det kan störa stämningen och koncentrationen hos både dig och dina medspelare. Begreppen gäller även för konkreta saker, såsom rekvisita: på medeltida lajv är Nikeskor OFF, läderstövlar är IN, chips är OFF, bröd är IN. Skillnaden här är alltså vad som passar (IN) och vad som inte passar (OFF) i lajvets värld/kontext.

 

Boffer:

Den sortens mjuka låtsasvapen som främst används i lajv. I Elorias lajv används enbart latexvapen, som är relativt verklighetstrogna men ändå säkra. Man ska kunna bli slagen utan att det gör ont.

 

 

Angående roll och spel

 

 

 

Lajvklädsel

Här är en bra sida för inspirationLajvkläder

 

Epost

dmfstyrelsen[at]gmail.com

 

Adress

Dalslands medeltidsförening

c/o Lars Lagerström

Lilla Björn 26

415 16 Göteborg