Morág

 

Mitt i den kallaste vinter och svartaste natten uppenbarade hon sig för människan, flera hade länge stirrat ut i nattens tomhet utan att veta varför. Plötslig såg de henne, men ingen visste säkert om hon inte alltid hade stått där.....

 

Hennes hud är vit som den första frosten. Hennes hår är långt och mörkt. Hennes ögon är gula som vargens och hon ser djupet av din själ med blott ett ögonkast. Ljug aldrig för Morag. Förråd aldrig din familj. För under nästkommande fullmåne skall du se att du kommer stå öga mot öga med Morag, hon kommer se in i dina ögon och ner i djupet av din själ och döma dig därefter. Har du tur ser hon något gott för familjen räkning i ditt handlande och hon tar ett ringa pris av dig. Om hon inte finner det hon ser för gott, kommer hon dräpa dig där du står och föra din själ till det eviga mörkret och utanförskapet.

 

För Morag är starka familjeband väldigt viktiga. Man bryr sig om de som delar samma tro. Man delar med sig. Man värdesätter sina barn som är de som för religionen vidare och sina förfäder som förevigt besitter den kunskap de samlat på sig under livet.

När en familjemedlem dör och lämnar detta livet för att ställa sig till Morag firar familjen att den döde åter får träffa de familjefränder som dött tidigare. Det firas att livet inte längre skiljer familjemedlemmarna åt utan att de åter blir ett.

Vid första frosten firas den goda säsong som varit med religiösa fester med stora bål och riter till Morags ära. Man stärker familjebanden inför vintern som kommer då dessa kommer att möta många prövningar som kyla, sjukdomar och svält.

Under kvällsmåltiden leder en familjemedlem de andra i en kort hyllningsbön till Morag. “Tack Morag för denna dag tillsammans. Du härskar över våra liv och vår död. Snart kommer vi att vandra med våra förfäder igen.”

 

Orcher och Moragtrogna träffas med några års mellanrum och under cermoniella former möts de och genomför en gemensam ritual med shamistiska och nekromantiska inslag.

 

Morag hatar alver då de en gång i tiden bröt mot det allra heligaste av regler, att allting som föds också måste dö. I forntiden jagade hon dem och höll på att utrota dem men blev tvungen att lägga sina planer på is. Hon uttalade då en förbannelse över alverna som gjorde att tidens tand sakta nöter ner dem tills de en dag går hädan.

 

Relationer mellan gudarna

Goda relationer

Hankin

Morag gillar Hankin för hans sätt att tro på varje individs möjlighet att skapa egen lycka och framgång. Morags trogna drar nytta av det kaos som Hankins anhängare skapar, detta är något som Morga uppskattar.

 

Cientcia

Morag respekterar Cientcias kunskapstörst och beundrar henne för att hon värderar all kunskap som likvärdig och viktig. Det händer att de träffas och utbyter kunskap som är dem av ömsesidigt intresse.

 

Dåliga relationer

Pacem och Ira

Morág står inte ut med Pacem och Ira då de inte inser att döden och de döda är lika viktiga som livet och de levande. De har dessutom bildat en grupp av människor som försöker förstöra ritualer för Morag.

 

Shiobhan

Inte heller Shiobhan är att lita på då hon betraktar människorna och djuren som jämlikar. Shiobhan var den förste som tog alvernas parti och skyddade dem från Morags vrede.

Epost

dmfstyrelsen[at]gmail.com

 

Adress

Dalslands medeltidsförening

c/o Lars Lagerström

Lilla Björn 26

415 16 Göteborg