Pacem och Ira

 

Pacem och Ira är tvillingar. Enligt myten föddes de när solen och månen kysstes och allt låg i skymning. Pacem är månens son. Hans hår och skägg är mörka, han står för eftertanke och helande. Hans element är vatten och vind. Ira är solens dotter. Hennes hår bär solens färg, hon står för kraft och handling. Hennes element är eld och jord. Tillsammans uppmuntrar de ett liv med struktur, ordning, heder och hjälpsamhet.

 

Som regel följer kvinnorna Ira. Många är utbildade krigare eller jägare och gillar att ställa upp i olika tävlingar där de kan visa vad de går för. Varje sommarsolstånd anordnas en tävling och fest till Iras ära. Kvinnorna och de få män som följer Ira, tävlar med och mot varandra för att utse den som är bäst och därmed förtjänat Iras gunst för året som följer.

 

Männen följer som regel Pacem. De är estetiskt lagda och spelar gärna musik, sjunger eller skriver dikter. De hänger sig gärna åt handarbeten av olika slag och filosofiska diskussioner. Vintern är Pacems årstid. Då finns det gott om tid för lugna diskussioner, inomhus arbeten och gemenskap. Midvinter firas till Pacems ära och familjer besöker andra familjer som i gemenskap umgås och utbyter arbeten, sånger, berättelser och erfarenheter.

 

Kvinnor och män träffas i mindre grupper och ber gemensamt. En kvinnan leder som regel morgonbönen och en man leder som regel kvällsbönen.

Kvinnan som leder morgonbönen: “Vi tackar Pacem för natten som har varit och i Iras namn välkomnar jag denna dag” Alla: För Ira och Pacem

Mannen som leder kvällsbönen: “Vi tackar dig Ira för dagen som har varit och i Pacems namn välkomnar jag denna natt” Alla: För Pacem och Ira

 

 

Relationer mellan gudarna

Goda relationer

Cientcia

Pacem och Ira har alltid kommit väl överens med Cientcia. Pacem har alltid beundrat Cientcias kunskapstörst och de har haft många långa och goda diskussioner med varandra till bådas nöje. Detta har bäddat för att även deras tillbedjare har goda relationer med varandra.

 

Shiobhan

Pacem och Ira har alltid respekterat och beundrat Shiobans hängivenhet till naturen och livet. Att hon så obevekligt vakar och värnar över balansen i naturen. Ira har gjort många resor till områden där Shiobans tillbedjare vistas för att möta Shioban och tillsammans med henne ge sig ut på strövtåg. De beundrar båda, på sitt sätt, moder natur och detta förenar dem och deras tillbedjare.

 

Dåliga relationer

Hankin

Pacem och Ira hatar Hankin med nästan en helig glöd. Han har ingen respekt för regler, lagar eller förordningar utom sina möjligen sina egna. Han accepterar inte andras rang innan han anser att de har förtjänat dem. Han är omöjlig att diskutera med och han slåss inte renhårigt då alla medel är tillåtna för att vinna. Pacem och Ira uppmuntrar sina anhängare att vara väl förtrogna med lagen där de vistas och göra allt för att hindra Hankinsanhängare på alla sätt de kan.

 

Morag

Pacem och Ira tycker att Morag är mer död än levande. Hon uppmuntrar sina anhängare att utforska förbjudna områden som mörk magi och återuppväckande de döda. Det är gränser som ingen borde bryta och därför avskyr de henne. Pacem och Ira har bildat ett särskilt följe som försöker ta reda på när Moragsanhängare skall träffas för att utföra mörk magi och då skall göra allt för att hindra dem, fånga dem och dra dem inför rättvisa.

Epost

dmfstyrelsen[at]gmail.com

 

Adress

Dalslands medeltidsförening

c/o Lars Lagerström

Lilla Björn 26

415 16 Göteborg